MENU
 
 

SLIDESHOW
  • 4_D7F.JPG
  • 3_zgE.JPG
  • 2_60H.jpg
  • 1_bZU.jpg
 

Održan prvi Business café u hotelu Europe

 

2015-07-01 08:12:12

Business café je otvorila direktorica agencije Global Market Solutions, Amra Hašimbegović, koja je na početku istakla važnost događaja i ponosa što se u BiH konačno pokrenula priča o razmjeni iskustava i informacija među kompanijama. Zahvalila se organizatorici Business caféa u Hrvatskoj, Kristini Ercegović, što je došla i podržala bosanskohercegovačko druženje. Hašimbegović i Ercegović su svoje prijateljstvo i poslovnu saradnju razvile kroz Business café i naglasile su da je upravo poslovna kafa glavni krivac njihovog poznanstva. Tokom Business caféa je bilo organizirano prikupljanje donacija za udruženje EDUS. Udruženje broji 35 edukatora koji služe kao podrška u obrazovanju djeci sa i bez poteškoća u razvoju. Direktorica Udruženja se obratila prisutnima i zahvalila se pomoći koju će pružiti djeci i naglasila da su vrata EDUS-a otvorena za sve.

Naposlijetku se prisutnima obratio govornik današnjeg Business caféa, Fadil Novalić, koji je kroz svoje primjere, savjete i iskustva prisutnima pokušao približiti svoju priču o uspjehu. Novalić je bivši direktor TMD Ai Gradačac koji se smatra jednim od najuspješnijih bosanskohercegovačkih preduzetnika. Njegova poslovna karijera koja danas broji 30 godina počela je radom u Cimosu i poslovni put je počeo jednostavnim pitanje: “Zašto je meni plaća toliko mala, a toliko radim?”.Naglasio je da tržište postoji za sve proizvode, usluge i kompanije koje mogu nešto ponuditi učesnicima.

Svoj uspjeh, kaže, duguje timu ljudi, odnosno profesionalcima koji su radili za njega i s njim. Ukoliko kompanija želi uspjeti na tržištu potrebno je da u svom timu ima vanserijske i polivalentne ljude. Današnja važnost odjela za ljudske resurse je mnogo veća nego prije, a najveća konkurentska prednost kompanije su upravo uposlenici.

Na pitanje koja su četiri faktora uspjeha, Novalić je spremno odgovorio da su to tehnika, znanje, energija i sreća. Pojedinac i kompanija moraju biti spremni za promjene na tržištu, gdje je uredu imati neuspjeh, ali iz svakog naučiti nešto novo.

Misao koju je ostavio za kraj glasi: Što manje zavisiti od drugih. Novalić kaže da se taj princip treba i mora biti sastavni dio privatnog i poslovnog života.

Projekat su podržali BH Telecom, Triglav osiguranje i Domoinvest.

Sljedeći Business café će se održati u februaru iduće godine, gdje će Global Market Solutions ponovo organizirati druženje i umrežavanje uposlenika i uspješnih bosanskohercegovačkih preduzetnika.