MENU
 
 

SLIDESHOW
  • business_cafe_tZQ.jpg
  • business_cafe_2_df3.jpg
 

Ko u BiH otkriva skrivene heroje

 

2015-07-02 08:10:35

Svakodnevno smo suočeni sa obimnom Crnom hronikom i destruktivnom kritikom, a to rado dijelimo i na društvenim mrežama. Mnogo više nego pozitivne priče. Mladi prije nego što i stupe na tržište rada zacrtaju da je biro Hotel California sa kojeg nema odjave, prepuštajući se općevladajućoj letargiji. Postavlja se pitanje da li je najveći problem stav?

KRAJ NEGATIVNOM BRENDINGU

Vrlo često ova zemlja van granica je brendirana dobrim imidžom te je bosanska pamet postala sinonim za inovacije i uspješnost. Nažalost, to je jedina stvar koju ne bismo trebali izvoziti. Velike nade se ulažu u razvoj malih srednjih preduzeća, te nerijetko investitori i krediteri nude velike pogodnosti za razvoj ovakvih biznisa. Često je u fokusu IT industrija, ali nezanemariv je razvoj i prehrambene, tekstilne, metalne industrije i drugih sektora gdje kvaliteta bosanskih proizvoda biva prepoznata diljem svijeta.

Jedan od projekata koji je odlučio stati u kraj negativnom brendingu poslovnog ambijenta jeste Business café u organizaciji agencije Global Market Solutions. Projekat se sastoji od niza evenata gdje uspješni poduzetnici, skriveni heroji iz BiH “na kafi” razgovaraju o receptu za uspjeh, počecima, preprekama ali i užitku koji dolazi kada vidite rezultate svog rada. Event je koncipiran kao neformalno druženje samim tim oslobođen je striktnih protokola, što omogućuje učesnicima pristup svakom od gostiju.

PLAN JE OSNAŽIVANJE POSLOVNE ZAJEDNICE

Cilj Business cafe je da kroz seriju ovakvih događaja potakne osnaživanje poslovne zajednice inspirativnim pričama, te je pored ovoga vrlo važan segment networkinga između prisutnih. Govornici su na sedam evenata govorili o prirodi posla u Bosni i Hercegovini te poslovnom ambijentu koji ima svoje specifičnosti ovog podneblja, ali  posjeduje vrlo kvalitetne komponente. Ciklus razvoja sa uspješnim i manje uspješnim počecima, negativnim poslovanjem ali bez odustajanja, bankrotima, pronalasku adekvatnih partnera što sve na kraju rezultira prepoznatljivim brendovima su sastavni dio priče o uspjehu bh.kompanija. Kroz gostovanje govornika koji aktivno i vrlo uspješno djeluju na različitim poljima prisutni su mogli saznati gdje su BH. kompanije pobijedile jaku konkurenciju na svjetskom tržištu te time ostavile pečat Made in BiH u Njemačkoj, Americi, Saudijskoj Arabiji, Karibima, Velikoj Britaniji.

„Poslovna filozofija govornika Business cafea bi se mogla svesti na inicijativa, red, rad, disciplina, vizija i poštenje gdje je ključno prepoznati potrebu tržišta. Tako je i agencija GMS prepoznala potrebu za osnaživanjem ovog tržišta na ovaj način – kroz omogućavanje networkinga i motivisanje uspješnim primjerima pokazujući da je svaki put do uspjeha težak.