MENU
 
 

Fadil Novalić

 

2015-07-29 10:27:15

Novalić je bivši direktor TMD Ai Gradačac koji se smatra jednim od najuspješnijih bosanskohercegovačkih preduzetnika. Uspješni bh. poslovni čovjek, koji se našao i u poslovnoj knjizi "Pet poduzetnika", kao jedan od pet najuspješnijih poslovnih ljudi u regionu. Danas, obnaša funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Njegova poslovna karijera koja danas broji 30 godina počela je radom u Cimosu i poslovni put je počeo jednostavnim pitanje: “Zašto je meni plaća toliko mala, a toliko radim?” Svoj uspjeh, kaže, duguje timu ljudi, odnosno profesionalcima koji su radili za njega i s njim.

Novalić je diplomirao na Mašinskom fakultetu 1983.godine. U "Daimler-Benz"/"Famosu" 1990. godine stekao stručno obrazovanje iz oblasti tržišne ekonomije po McKinseyju iz oblasti mehanizama restrukturiranja fabrika. U "TMD Gradačac Famos" od 1983 - 1990. bio rukovodilac za razvoj, od 1990. do 1996. bio predsjednik Upravnog odbora, zatim direktor, a od 2001. do 2013. glavni menadžer u "Cimos TMD". Aktivni je član Savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, predavač na postdiplomskim grupama u oblasti "Marketing menadžment u praksi".

Bio je govornik prvog Business café - a, održanog 18.12.2013.godine u Hotelu Europe u Sarajevu.

Ukoliko kompanija želi uspjeti na tržištu potrebno je da u svom timu ima vanserijske i polivalentne ljude. Pojedinac i kompanija moraju biti spremni za promjene na tržištu, gdje je neuspjeh uredu, ali iz svakog treba naučiti nešto novo. (Fadil Novalić, Business café)