MENU
 
 

Edin Mehić, Posao.ba (Kolektiv)

 

2015-07-29 11:31:21

Nakon poslova čišćenja, prodavanja na pijaci, utovara i istovara brodova, i prvih zarađenih para, znao je, kaže, da su sve želje ostvarive. Edina Mehića, direktor sarajevske firme "Kolektiv" u okviru koje posluje portal "Posao.ba". Pomalo lutajući u izboru profesije, Mehić upisuje Prirodno-matematički fakultet. Sada završava postdiplomski studij u Velikoj Britaniji, iz oblasti inovacija i upravljanja promjenama.

U biznis vode uplovljava relativno rano. Kada je upisao fakultet, otkriva internet i već tada osniva prvu firmu. Do sada je iskusio mnoge poslove. 

Radio je na razvoju softvera za videoteku, nekoliko softver projekata za UNHCR i pokretao veliki broj kompanija, servisa i projekata u oblastima ugostiteljstva, event managementa, dizajna, hardver distribucije, razvoja softvera i zapošljavanja. Međutim, prije uspjeha i projekata koji će promijeniti ovo tržište, Mehić je bankrotirao.

Danas se MEhić nalazi na čelu Kolektiva, firme koja je 2004. Godine pokrenula projekat "Posao.ba". Riječ je o prvom portalu za zapošljavanje u BiH, koji je naglim rastom postao vodeći portal za oglašavanje slobodnih radnih pozicija u BiH. Portal je pokrenut kako bi se tržiste rada u BiH uključilo u svjetske tokove gdje su internetske berze rada odavno zaživjele i postale mjesta razmjene informacija, potrage za kadrovima i poslovima. 

Firma "Kolektiv", kojom rukovodi Edin Mehić, u svom spektru djelatosti nudi upravljanje projektima, kadrovska rješenja, poslove brendinga, razvoj softvera, konsalting, kreiranje kampanja i organizaciju događaja.

Ostvarili su i saradnju sa Daily Mailom, a danas od Sarajeva žele napraviti centar za outsourcing - regrutaciju radne snage za Veliku Britaniju i SAD.

"Ovo društvo je uništen parolom: “Bolje džabe ležati, nego džabe raditi!” Bitno je raditi, rad je najbolja škola. Talenat je precijenjen. I ne treba odustajati." (Edin Mehić, Business cafe)