MENU
 
 

Damir Ibrišimović i Milad Čerkić - Atlantbh

 

2015-07-29 10:44:02

Damir Ibrišimović i Milad Čerkić su još kao studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu osnovali AtlantBH. Tada, 2000.godine, bili su motivirani da kreiraju nove softvere, te time zarade novac za putovanja i druge stvari.

Sarađivali su sa nekim od najcjenjenijih imena sa Forbesove top 500 liste kompanija, realizirajući ideje u proizvode koristeći autentične resurse BiH i naše ljude.

Atlant BH je pionir-kompanija u pravljenju web-stranica i razvoju softvera. Uradili su prvu web stranicu za Coca Colu u BiH, načinili interaktivnu mapu grada Sarajeva “Sarajevo navigator”, softver za mape koji se koristi na američkom Superbowl-u. Njihov tadašnji rad prepoznala je kompanja „You are Here“ iz Washingtona, na čijem čelu su bila i dva Bosanca – gospodin Sedin Saračević i gospodin Tarik Kurspahić. Tako jedna bh. kompanija koja je tek u usponu kreće raditi i za američko tržište. Nakon što je kompaniju You are Here kupio Navtec, a potom NOKIA, Atlantbh kreće raditi i za NOKIU.  Njihov izvoz softvera iz BiH vrijedi više miliona KM.

U suradnji sa drugim firmama, pokrenuli su BIT kamp, gdje pomažu budućim naraštajima u profiliranju u budućih radnika It industrije koji usvajaju znanje i vještine u skladu sa zahtjevima tržišta.

Kompanija danas broji blizu 80 IT inžinjera, te da je samo osnivanje bilo rezultat želje da, još kao studenti, stvore sami nešto novo i time obezbijede i sebi studentski džeparac.

Milad i Damir su bili govornici drugog Business cafe -a, održanog 9.4.2014.godine u hotelu Europe u Sarajevu.

"Ne nedostaje nam pameti, nedostaje nam obrazovanih ljudi, a svaki novac uložen u edukaciju višestruko se vrati", istakli su.